Friday

Arab Hindi Tagalog


Ada tiga bahasa baru yang aku belajar semasa duduk kat Negara Teluk ni. Arab, Hindi dan Tagalog. Kat negara yang aku duduk sekarang ni, ada ratusan ribu pekeje asing. Paling ramai adalah dari India dan Phillipines. Bahasa Hindi dan Tagalog memang popular dan sering didengari kat tempat keje aku selain bahasa Arab dan English. 

Ramai gak kawan aku2 yang berbangsa Arab bertanya, kenapa aku tak fasih berbahasa Arab. Dorang pun heran sebab aku dah bertahun dok kat timur tengah. Ada masa aku rasa cam nyesal sebab tak belajar bahasa Arab dengan serious.Bila pulang ketanah air nanti, mesti ramai yang respect aku kalau aku fasih cakap Arab. Mesti ramai yang berangan nak jadikkan aku sebagai menantu. Mesti dorang ingat aku ni sorang yang warak. Dorang tak tau, nak jadik imam pun aku masih terkial kial lagi. 

Filipino memang ramai berkeje kat sini. Kawan rapat aku pun ramai yang berbangsa Filipino. Malah ramai yang sangka aku ni sorang Filipino. Ofismates ramai yang bercakap Talagog sesama mereka. Dari situ aku belajar cakap Tagalog dengan dorang. Banyak perkataan Tagalog yang sama dengan bahasa Melayu. Aku, kau, sayang, cinta, kakak, anak dan banyak lagi.

Satu lagi bahasa yang aku asyik dengar je kat sini adalah Hindi. Ramai staff tempat aku keje ni berasal dari India. Hari2 dengar dorang bercakap Hindi. Aku tak belajar pun, lama2 aku faham sendiri. Tanpa tengok muvi Bollywood atau layan lagu2 Hindi. Kalau pegi makan kat kedai mamak mula lah aku bercakap Hindi dengan pekeje2 kat situ. Hanya mengayat dalam bahasa Hindi je yang aku belum cuba. Tak penah dating dengan awek dari India. Aku pun tak minat. Yang aku ngidam. Dating dengan awek Melayu.1 comment:

Shari said...

Apa lagi Jimmy belajar lah Bahasa Arab - rugi tak belajar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...